altezer je rasa pasa koja je nežna i neustrašiva, koja prihvata sve oko sebe kao svoje prijatelje. Njegov glamurozni beli mantil mu daje izgled plemića ali izgled može da zavara. On je živahan i snažan pas koji se ne ističe samo kao pratilac već i kao takmičar u različitim sportovima za pse koji se tiču agilnosti, poslušnosti i praćenja. Ali najviše od svega, on obožava da provodi vreme sa ljudima.

Karakteristike rase maltezer pogledajte ispod.

Karakteristike

Vitalne karakteristike:

Visina:  20 – 25 cm

Težina: 3 kg – 4 kg

 Životni vek: 12 – 15 godina

Prilagodljivost
pogodnost za boravak u stanu više informacija
pogodnost za vlasnike početnike više informacija
nivo osetljivosti više informacija
pogodnost da ostane sam više informacija
nivo tolerancije na hladnoću više informacija
nivo tolerancije na toplotu više informacija
Održavanje
linjanje više informacija
izlučivanje pljuvačke više informacija
nega dlake više informacija
opšte zdravstveno stanje više informacija
sklonost ka gojenju više informacija
veličina psa više informacija

Dresura
lak za dresuru više informacija
inteligencija više informacija
sklonost ka grickanju više informacija
lovački instinkt više informacija
sklonost ka lajanju i zavijanju više informacija
sloboda duha više informacija

Druželjubivost
privrženost porodici više informacija
odnos sa decom više informacija
odnos sa drugim psima više informacija
odnos prema strancima više informacija

Rekreacija
nivo energije više informacija
intenzivnost više informacija
poteba za fizičkom aktivnošću više informacija
razigranost više informacija

ISTORIJA:

Maltezer je jedna od najstarijih rasa pasa za igru sa istorijom koja se može pratiti unazad najmanje dva milenijuma. Umetnici, pesnici i pisci su ovekovečili ovog psa u drevnim kulturama Grčke, Rima i Egipta. Čak ih je pominjao i Aristotel. Grci su podizali grobnice za svoje maltezere, dok predstavljanje maltezera na egipatskim artefaktovima ukazuje na to koliko su bili cenjeni. Egipćani, a vekovima kasnije i Evropljani, su mislili da maltezer poseduje mogućnost da leči određene bolesti i stavljali bi jednog maltezera na jastuk bolesne osobe. Uprkos svojoj istaknutosti u istoriji, tačno poreklo maltezera je neizvesno. Mnogi veruju da je pas razvijen na Malti, ostrvu u Sredozemnom moru, drugi pak veruju da je njegovo poreklo iz Itlalije dok treći smatraju da potiču iz Azije. Do 15. veka on je svoje sigurno mesto pronašao u rukama francuskih aristokrata.

Tokom vladavine Henrija VIII maltezeri su stigli na Britanska ostrva. Do kraja 16. veka maltezer je postao omiljeni među damama u kraljevstvu. Ovaj mali pas bio je miljenik kraljice Elizabete II i kraljice Viktorije. Mnogi poznati slikari uključujući i Goju su na portretima lepih dama naslikali i maltezera. Iako je preživeo pad rimskog carstva maltezer je skoro izumro u 17. i 18. veku kada su pokušavali da ga odgajaju tako da bude veličine veverice. Nakon ovog katastrofalnog eksperimenta odgajivači su ukrstili pudle, minijaturne španijele i male istočnoazijske pse kako bi ga spasili. To je dovelo do toga da su maltezeri postali toliko raznolika rasa da je oformljeno i par novih vrsta. Engleski odgajivači su stvorili maltezera onakvog kakvog ga danas znamo.