rancuski buldog je dugo vremena uživao kao pas pratilac ali pored toga on je nekada bio odličan lovac na miševe. Danas on je svakako prvenstveno porodični prijatelj i izložbeni pas ali isto tako i redak pas globalno posmatrano.

Karakteristike rase francuski buldog pogledajte ispod.

Karakteristike

Vitalne karakteristike:

Visina: 30 cm – 35 cm

Težina: 8 kg – 14 kg

 Životni vek: 11 – 14 godina

Prilagodljivost
pogodnost za boravak u stanu više informacija
pogodnost za vlasnike početnike više informacija
nivo osetljivosti više informacija
pogodnost da ostane sam više informacija
nivo tolerancije na hladnoću više informacija
nivo tolerancije na toplotu više informacija
Održavanje
linjanje više informacija
izlučivanje pljuvačke više informacija
nega dlake više informacija
opšte zdravstveno stanje više informacija
sklonost ka gojenju više informacija
veličina psa više informacija
Dresura
lak za dresuru više informacija
inteligencija više informacija
sklonost ka grickanju više informacija
lovački instinkt više informacija
sklonost ka lajanju i zavijanju više informacija
sloboda duha više informacija
Druželjubivost
privrženost porodici više informacija
odnos sa decom više informacija
odnos sa drugim psima više informacija
odnos prema strancima više informacija
Rekreacija
nivo energije više informacija
intenzivnost više informacija
poteba za fizičkom aktivnošću više informacija
razigranost više informacija

ISTORIJA:

Francuzi su ti koji su razvili ovako prepoznatljivog psa sa svojim “jolie” izgledom, u smislu da su prilično ružni ali zapravo neuobičajeno atraktivni. Naziv baset znači mali i u Francuskoj se odnosi na rase pasa koje su niske po građi. Oni najverovatnije potiču od rase svetog Huberta kada je ova rasa promenila svoje osobine i kada su nastali kratkonogi lovački psi. Možda su ovi kratkonogi psi u početku držani kao kuriozitet  ali kasnije su odgajani zbog njihove sposobnosti da prate zečeve i da se provlače po gustim šumama. Prvo zabeleženo pominjanje ove rase je iz 1585. godine u ilustrovanoj knjizi o lovu “la Venerie” (Jacques du Fouilloux). Baseti su prvobitno bili popularni među francuskim aristokratama ali su nakon francuske revolucije postali obični lovački psi koji su svoje gazde pratili u stopu. U 19. veku stižu do Velike Britanije, kada je Galvej uvezao jedan njihov par 1866. godine koji je za sobom ostavio leglo od pet mladunaca.

Zatim, 1874. godine Everet Milais doneo je baseta iz Francuske po imenu Model. On je promovisao ovu rasu i počeo njen uzgoj u Engleskoj, i zbog njegovog ogromnog truda smatra se “ocem” baseta. Nekoliko godina kasnije rasa postaje još popularnija kada je Aleksandra, princeza od Velsa, čuvala ove pse kao kraljevske pse. Iako je ova rasa stigla u SAD još u kolonijalno doba, ona nije došla do izražaja sve do početka 20. veka. Baset je ušao u velikom stilu u pop kulturu 1960. godine kada se pojavio u jednoj reklamnoj kampanji i debitovao u komičnom stripu Fred Baset koji postoji i danas. Širom Amerike ljubitelji baseta su toliko posebni koliko i njihovi psi, oni prave baset piknike koji postaju tradicija u mnogim oblastima i privlače ponekad na hiljade baseta sa svojim porodicama.