ngleski buldozi su prvobitno odgajani da prevoze stoku do marketa i da se takmiče u krvavom sportu takozvanom stimulisanju bikova. Danas, oni su nežni saputnici koji obožavaju decu. Kratka šetnja i spavanje na kauču je jedina “brzina” ovog psa.

Karakteristike engleskog buldoga pogledajte ispod.

Karakteristike

Vitalne karakteristike:

Visina:  31 – 40 cm

Težina: 22 kg – 25 kg

 Životni vek: 8 – 12 godina

Prilagodljivost
pogodnost za boravak u stanu više informacija
pogodnost za vlasnike početnike više informacija
nivo osetljivosti više informacija
pogodnost da ostane sam više informacija
nivo tolerancije na hladnoću više informacija
nivo tolerancije na toplotu više informacija
Održavanje
linjanje više informacija
izlučivanje pljuvačke više informacija
nega dlake više informacija
opšte zdravstveno stanje više informacija
sklonost ka gojenju više informacija
veličina psa više informacija
Dresura
lak za dresuru više informacija
inteligencija više informacija
sklonost ka grickanju više informacija
lovački instinkt više informacija
sklonost ka lajanju i zavijanju više informacija
sloboda duha više informacija
Druželjubivost
privrženost porodici više informacija
odnos sa decom više informacija
odnos sa drugim psima više informacija
odnos prema strancima više informacija

Rekreacija
nivo energije više informacija
intenzivnost više informacija
poteba za fizičkom aktivnošću više informacija
razigranost više informacija

ISTORIJA:

Današnji buldog je mnogo drugačiji od svojih predaka. Kao potomak drevnih mastifa, buldog je rasa koja je u potpunosti razvijena u Engleskoj. 1500. godine prvi put je pomenuta ova rasa kroz “opis jednog čoveka sa dva buldoga…”. Tada okrutni psi su bili korišćeni za vežbu zvanu stimulisanje bikova koja se sastojala u tome da se pas uhvati za nos bika i grubo ga trese. Stimulisanje bikova je zapravo imalo svoju svrhu, verovalo se da će smekšati meso bika. Ovakva praksa je bila toliko popularna da su mnogi zakoni u Engleskoj zahtevali da bik mora prvo da se stimuliše pre nego što je bio ubijen. I više od toga. To je bio popularan sport u vreme kada nisu postojali profesionalni sportovi, TV emisije ili video igrice. Ljuti bik bi bacio u vazduh psa sa svojim rogovima ukoliko bi to uspeo, na veliko oduševljenje publike. Pas sa druge strane je pokušavao da se zakači za bika, prvenstveno za njegov nos i spustiti ga na zemlju snagom svog bolnog ujeda. Ovi buldozi bili su veći i snažniji od današnjih buldoga i bili su posebno odgajani za ovakvu vrstu borbe. Najčešće su puzili na svojim stomacima prema besnom biku kako on ne bi uspeo da podvuče svoje rogove ispod njih i da ih baci u vazduh. Bik ne bi mogao da se oslobodi njihovih velikih usta i moćnih čeljusti kada bi se buldog čvrsto uhvatio za njegovu njušku. Kratak i ravan nos omogućavao mu je da može da diše dok se drži za bikovu njušku. Morao je da bude uporan i da se čvrsto drži bez obzira na to koliko je bik želeo da ga otrese.

Visoka tolerancija ovog psa na bol je upravo razvijena kako bi bio što uspešniji u ovom sportu. Kaže se da su čak i bore na njegovoj glavi imale svoju svrhu, zadržavale su krv dalje od njegovih očiju kako u trenutku borbe ne bi oslepeo.1835. godine nakon mnogo godina kontroverze ovaj krvavi sport je konačno bio zabranjen, i mnogi su mislili da će buldog kao rasa nestati međutim do toga nije došlo. U to vreme buldog nije bio nežan pratilac. Agresivni i hrabri psi su uzgajani na taj način generacijama i sa jedinom svrhom – da se bore sa bikovima, medvedima ili bilo čime što se našlo ispred njih. To je bilo jedino što su oni znali. I pored svega ovoga, mnogi ljudi su se divili buldogu zbog njegove snage, spremnosti i izdržljivosti. Ovo je presudilo da oni budu i dalje odgajani ali kao psi sa nežnim i plemenitim temperamentom a ne sa agresijom koju su pre posedovali i koja im je bila potrebna za borbu.

Posvećeni i strpljivi uzgajivači su počeli da biraju za uzgajivanje samo one buldoge koji su bili pitomi. Agresivne i neurotične buldoge nisu reprodukovali. Ovi odgajivači su preobratili buldoga u nežnog i divnog psa kakav je on danas.

Više od svega, budlog je trijumf ljudske vizije i sposobnosti da rehabilituje celu rasu i učine ga poželjnim i nežnim pratiocem kroz godine posvećenog i smišljenog uzgajanja.